Candida Albicans - o scurtă introducere


Ce este Candida?



Candida albicans este un agent patogen care profită de dereglarea echilibrului dintre microorganisme din intestin. Acest echilibru al "florei intestinale" este o parte crucială a sistemului imun și a sănătății digestive, însă poate fi ușor pierdut în perioadele de stres sau după un curs de antibiotice. Când acest echilibru este pierdut, coloniile de Candida albicans se pot extinde rapid până când controlează o mare parte din intestin.

Dacă vă întrebați de ce câțiva agenți patogeni suplimentari în intestin sunt o problemă atât de mare, permiteți-mi să vă explic. Candida albicans eliberează până la 79 de produse diferite, incluzând acidul uric și un neurotoxin puternic numit acetaldehidă. Acetaldehida provoaca dureri cronice și înceațoșare a creierului și a fost recent clasificată ca un potential cancerigen de catre Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului. Acidul uric poate provoca dureri articulare și duce la gută dacă se acumulează în exces. Între timp, schimbarea florei intestinale poate duce la probleme digestive, intoleranțe alimentare, infecții fungice și afte orale.


Un studiu efectuat de Universitatea Rice a constatat că în jur de 70% dintre noi au Candida Albicans în intestinul nostru. Cu toate acestea, de fapt, de cele mai multe ori, Candida este complet inofensivă. Sunt prezente colonii mici, care sunt ținute sub control de către celelalte microorganisme din intestin. Candida devine o problemă numai atunci când facem ceva pentru a distruge acest echilibru.

Trei cauze frecvente de creștere excesivă a Candidei

UN CURS DE ANTIBIOTICE
Antibioticele sunt, fără îndoială, cea mai frecventă cauză a creșterii excesive de Candida. Ele pot fi foarte utile tratamentului deferitor infecții, însă au și efecte secundare grave, care nu trebuie ignorate. De fapt, antibioticele cu spectru larg de acțiune sunt adesea prescrise pentru bolile, care se pot rezolva rapid cu o scurtă odihnă. Din păcate, acest lucru are unele consecințe majore pentru sistemul nostru digestiv și imun.

Antibioticele cu spectru larg fac exact ceea ce sunt proiectate să facă – omoară bacterii. Însă problema este că nu toate bacteriile din organismul nostru sunt dăunătoare. De fapt, un adult sănătos poartă în jur de 500 de tulpini de bacterii și până la 100 de miliarde de bacterii. Multe dintre aceste bacterii joacă un rol important în digerarea alimentelor și menținerea unui sistem imun sănătos.

Atunci când antibioticele omoară atât de multe dintre aceste bacterii benefice, există un fung oportun, care este gata să profite. Deoarece coloniile de Candida albicans nu se mai confruntă cu concurența pentru spațiul și substanțele nutritive din intestin, ele se pot multiplica rapid și se pot extinde. Ele creează matrice de protecție denumite biofilme pentru a se ascunde de sistemul imun. Și pe măsură ce se multiplică, crește cantitatea de produse toxice pe care le eliberează. Acesta este modul în care simptomele Candida, cum ar fi durerile cronice și oboseala, încep să se dezvolte.

APORT EXCESIV DE ZAHĂR ÎN ORGANISM
Dieta poate duce la o creștere exagerată a Candidei? Da, poate, mai ales dacă este o dietă nesănătoasă cu conținut ridicat de zahăr, care este consumată pentru o perioadă lungă de timp. Dieta modernă occidentală este plină de zahăr și de sirop de fructoză de porumb, în special din cauza creșterii subvențiilor pentru porumb în anii 1970.

Faceți o plimbare prin supermarket și zahărul este peste tot oriunde nu v-ați uita. El apare și în locurile cele mai puțin probabile. Carnea prelucrata, tortilla, sosul de paste, salata si cerealele sunt surse surprinzatoare de zahar adaugat. Dieta bogată în zahăr, pe care majoritatea dintre noi o consumăm, este exact ceea ce trebuie să prospere Candida albicans.

Desigur, este important să rețineți că este nevoie de o dietă pe termen lung, cu conținut ridicat de zahăr, care să provoace o creștere excesivă a Candidei. Dacă aveți deja o dietă sănătoasă, mănâncarea unei ciocolate pe săptămână nu va duce la o creștere excesivă a Candidei.

O PERIOADĂ ÎNDELUNGATĂ DE STRES
Oricine a suferit de stres va fi de acord că acesta poate produce schimbări fizice în corpul nostru. De fapt, stresul poate fi una dintre cauzele majore ale bolii în societatea de astăzi. Și există câteva moduri diferite prin care stresul poate afecta sistemul digestiv și poate contribui la apariția unei epidemii de Candida.

În primul rând, stresul vă crește nivelul de zahăr din sânge. Acesta este răspunsul tipic "luptă sau fugi" - corpul tău simte stresul și face o mulțime de energie disponibilă pentru orice se întâmplă în continuare. Desigur, stresul rareori provine din pericolul fizic în zilele nostre (e mult mai probabil ca șeful tău să strige la tine!) însă efectul zahărului din sânge crescut este același. Și în al doilea rând, sistemul imun este slăbit de stres, deoarece resursele corpului sunt canalizate în altă parte, subminând apărarea naturală împotriva unei creșteri exagerate de Candida.

Cele trei elemente de care avem nevoie în tratamentul anti Candida
În planul nostru de tratament pentru Candida, sunt prezentate cele trei elemente cheie care ar trebui să facă parte din orice program de recuperare. În primul rând, trebuie să vă schimbați dieta pentru a exclude cât mai mult posibil zaharurile. În al doilea rând, ar trebui să luăm în considerare unele antifungice naturale pentru a omorâ cât mai mult din Candida. În al treilea rând, ar trebui să alegem un probiotic bun pentru a reface flora intestinală și pentru a împiedica apariția Candidei.

Ar trebui să practicați toate aceste trei elemente în același timp? Absolut! Candida este o condiție dificilă de a combate și acest plan ne permite să-l atacăm din toate laturile. Iată câteva detalii despre fiecare dintre aceste trei elemente și de ce se completează reciproc atât de bine.

1. O DIETĂ CU CONȚINUT SCĂZUT DE ZAHĂR
Candida albicans este dependentă de compuși organici, pe bază de carbon, pentru a-și construi pereții celulari, a se reproduce și a trece de la forma drojdiei la forma sa mai virulentă. În practică, acest lucru înseamnă că este nevoie de zaharuri, deci exact de aceea trebuie să schimbați regimul alimentar.

Există o concepție greșită că trebuie doar să eliminați zaharurile adăugate din dieta dvs. pentru a combate Candida. Din păcate, aceasta nu este suficient! Candida albicans este la fel de fericită pe zaharuri naturale din fructe ca și pe zaharuri adăugate în sifon. O dietă adecvată pentru Candida implică eliminarea cât mai multor surse de zahăr, indiferent dacă sunt naturale sau adăugate.

Există câteva alimente evidente pe care ar trebui să le evitați - ciocolată, suc acidulat, gustări dulci etc. Dar, dacă sunteți serios în lupta împotriva creșterii exagerate de Candida, ar trebui să vă îndepărtați de cele mai multe fructe, precum și de legume amidonate, cum ar fi gemurile și cartofii. Citirea etichetelor produselor alimentare este esențială deoarece atât de multe alimente au adăugat zaharuri în aceste zile.

Și ce rămâne? O mulțime de alimente delicioase! Deși va trebui să trăim fără cartofi prăjiți și ciocolată, ne vom deplasa spre o dietă mult mai sănătoasă și mai nutritivă. Folosind legume fără amidon, carne, pește și cereale sănătoase, putem crea tot felul de mâncăruri gustoase. Un sfat simplu? Utilizați o mulțime de ierburi și condimente pentru a condimenta mâncarea.

2. PROBIOTICELE
Următoarele sunt probioticele. Dacă nu știți deja despre aceste "bacterii bune" care trăiesc în intestinele dumneavoastră, ele sunt chiar minunate pentru a lupta împotriva unei creșteri exagerate de Candida. De fapt, acestea pot fi un plus util pentru rutina zilnică a oricui, indiferent dacă suferiți de Candida sau nu.

De ce am inclus probioticele ca al doilea element cheie al planului nostru antiCandida? Există trei moduri în care probioticele pot ajuta la controlul sau reversarea stării noastre.

În primul rând, ele concurează cu drojdia Candida în intestine. Există un spațiu limitat și o anumită cantitate de substanțe nutritive, așa că cu cât mai mult este folosit de "bacteriile bune" cu atât mai bine. În al doilea rând, ele mențin aciditatea naturală din intestin. Această aciditate previne trecerea Candidei la forma sa patogenă, fungică. Și în al treilea rând, ne vor stimula sistemul imunitar.

Probioticele vin de obicei sub formă de suplimente, dar, ca și în cazul fungicidelor, însă există și alternative naturale. Alimentele fermentate, cum ar fi kefirul, varza și kimchi, toate conțin multe "bacterii bune ". Fiți atenți la ceea ce cumpărați totuși - asigurați-vă că obțineți ceva ce are scris "culturi vii" pe etichetă. Alternativ, puteți să vă creați propriile alimente probiotice la domiciliu.

3. ANTIFUNGICELE
Cele mai multe antifungice, atât naturale, cât și cele prescrise de medic, lucrează împotriva Candidei, distrugând pereții celulari. În timp ce antifungicele sunt puțin probabil să inverseze o creștere excesivă de Candida, folosindu-le în combinație cu o dietă cu conținut scăzut de zahăr și unele probiotice bune vom reuși aceasta.

Mulți oameni întreabă dacă ar trebui să folosească antifungice naturale sau să-i ceară medicului un preparat cu prescripție ca Nystatin. Răspunsul este că ambele pot fi eficiente. În fond, antifungicele naturale tind să fie mai blânde și au mai puține efecte secundare. S-ar putea să observați că luarea a două sau trei antifungice naturale în același timp este mai eficientă, dar cu siguranță nu ar trebui să le rotiți, deoarece pur și simplu aceasta va permite Candidei să se adapteze.

Dacă alegeți un antifungic natural, iată câteva opțiuni care merută încercate. Acidul caprilic este un antifungic natural găsit în uleiul de cocos și a făcut obiectul a numeroase studii asupra proprietăților sale antifungice. Uleiul de oregano este o altă opțiune (un studiu din 2001 a constatat că uleiul de oregano este fungistatic și fungicid pentru Candida Albicans, drojdia patogenă umană). Un studiu realizat de Jurnalul de Medicină alternativă și complementară a arătat că extractul de semințe de grapefruit este eficient împotriva a peste 800 de tulpini bacteriene și virale, 100 tulpini de ciuperci și un număr mare de paraziți uni și multicelulari.

Există și unele antifungice eficiente, care stau pe rafturile de supermarketuri! Produsele antifungice, cum ar fi usturoiul, rutabaga, uleiul de cocos și uleiul de măsline, au proprietăți anti Candida. Integrarea lor în dietă poate face un plan de tratament antiCandida chiar mai eficient.

În plus față de acele antifungice naturale, poate doriți să luați în considerare luarea unor enzime sistemice. Cel mai bun exemplu al acestora este un grup de enzime numite lumbrokinază. Acestea ajută la descompunerea biofilmelor pe care Candida le construiește pentru a se proteja de sistemul imun și de suplimentele pe care le luați.

O greseala importantă despre Candida
Veți auzi unii practicanți medicali susținând că o creștere excesivă de Candida poate afecta numai persoanele cu sistemul imun compromis grav. De exemplu, poate fi o condiție, care pune viața în pericol celor care suferă de SIDA sau de cancer.

Deși este cu siguranță adevărat că poate fi găsită Candida sistemică printre acești pacienți, este, de asemenea, adevărat că o creștere excesivă a Candidei poate să apară la indivizi care nu sunt atât de sever imunocompromiși. Factorii de risc cum ar fi o dietă bogată în zahăr și antibioticele pot afecta echilibrul florei intestinale și pot lăsa Candida albicans să înflorească. De fapt, instrumentele de diagnostic, cum ar fi Analiza computerizată a scaunului și testul de anticorpi Candida ne pot spune dacă corpul luptă împotriva unei infecții cu Candida.

Atunci când comunitatea medicală se referă la Candida sistemică, aceasta înseamnă, în general, tipul de Candida care pune viața în pericol, care este văzut în rândul pacienților care suferă de boli grave. Pe de altă parte, atunci când ne referim la creșterea excesivă a Candidei, ne referim la tipul de infestare cu Candida care afectează în cea mai mare parte intestinul dumneavoastră și provoacă o gamă largă de simptome, cum ar fi probleme digestive, dureri de cap și infecții fungice recurente.